zondag 2 augustus 2020

Goossen's kaasplak, de beste!

Daar ik niet echt sta te juichen als er gekookt moet worden alhoewel mijn vader kok was, maakt mijn lieffie meestal de maaltijden klaar, die vaak dan weer door mij verzonnen worden en in huis gehaald.
Zo af en toe heeft hij zo zijn eigen receptjes. Van onderstaand recept genieten we al jaren en het is tijd om dit nu eens met vrienden, familie en andere belangstellenden te delen.
Toen we nog in Amersfoort woonden en de kinderen klein waren was het al een hit;
"Goossie kaasplak!"
Lekker bij hutspot, of zoals gisteren bij de rode kool.
Bovendien is het een prima vleesvervanger.

Recept voor twee grote kaasplakken (vier personen)
Maak pannenkoekbeslag, genoeg voor twee hele dikke pannenkoeken. Dit kan met een ei of twee, met witte bloem (ongeveer 150-200 gram), aangelengd met yoghurt, melk en/of bier (totaal ongeveer 500 ml) en een scheutje olijfolie zo, dat het beslag nog net wat steviger is dan gewoon pannenkoekenbeslag. Voeg ook flink wat versgemalen peper toe. Zout hoeft niet.
Snij een paar ons jong belegen of belegen kaas in plakken van drie, vier millimeter dik.
Verhit twee koekenpannen, elk met een scheutje olijfolie. Zodra deze goed heet zijn verdeel je driekwart van het beslag over de twee pannen. Bedek beide direct daarna met de kaasplakken:
Druk de plakken lichtjes aan.

Zorg dat ook de hoekjes bedekt worden met kaas.


Verdeel de rest van het beslag over de twee kaasplakken-in-wording

Verspreid met een lepel het beslag over alle kaas

Zet na enkele minuten het vuur laag en leg borden
of deksels op de pannen.

Druppel het laatste beetje beslag op de plekken waar nog kaas zichtbaar is.

Wacht lang genoeg om ook het bovenste beslag te laten stollen,
Dit kun je ook checken door te voelen hoe warm de borden zijn.

 
Is (bijna) al het beslag gestold? Maak dan de kaasplak met een brede spatel los van de pan en keer hem met een subtiele worp. Niet te hard terug in de pan laten kletsen want dan vind je de olie op de muren terug. 
Nog even de andere zijde bakken op hoger vuur.
Laat gerust wat uitlopend kaas knapperig bakken.
Verdeel de kaasplakken met de spatel in vier stukken
en geef elke gast twee kwarten.

Heerlijk met rode kool op een bedje van rucola en een paar
in de schil gekookte Opperdoezer aardappelen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.